ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ

 

Η ανόρθωση στήθους ή μαστοπηξία είναι η χειρουργική διαδικασία κάτα την οποία ανορθώνονται και ανασχηματίζονται οι πεσμένοι μαστοί (Σχεδ. 1). Σε μερικές περιπτώσεις πραγματοποιείται ταυτόχρονα με τη διαδικασία της μεγέθυνσης του μαστού.

 

Προεγχειρητικές προϋποθέσεις (σκέψεις)

Μια επίσκεψη σ’ ένα χειρουργό είναι το πρώτο βήμα που πρέπει να κάνει μια γυναίκα για μια ανόρθωση μαστού. Πρέπει εθελοντικά να συζητήσει τις προσδοκίες της σχετικά με το πώς θα φαίνεται και πώς θα αισθάνεται μετά από την επέμβαση.

Η συναισθηματική ισορροπία είναι μια βασική προϋπόθεση για πραγματοποίηση μιας πλαστικής επέμβασης.

Η ανόρθωση στήθους μπορεί να καλυτερέψει την εμφάνισή σας και να αναπτερώσει την αυτοπεποίθησή σας αλλά τα υπόλοιπα εξαρτώνται από σας.

 

 

Σχεδ. 1 

Ασθενής πριν την εγχείρηση με κρεμασμένο στήθος.

 

Ο χειρουργός θα πραγματοποιήσει μια εξέταση στήθους και ανάλογα με την ηλικία σας και το οικογενειακό ιστορικό μπορεί να σας ζητηθεί μια μαστογραφία. Μετά την εξέταση ο χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας θέματα όπως το μέγεθος του στήθους που επιθυμείται καθώς και την κατάσταση  του δέρματος του στήθους σας. Μια ασθενής η οποία προβλέπεται να τεκνοποιήσει μετά από την επέμβαση, πρέπει να το συζητήσει κι αυτό με το χειρουργό της. Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης ο χειρουργός θα σας εξηγήσει τις ιδιαίτερες λεπτομέρειες της περίπτωσής σας όπως την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, που θα γίνει η επέμβαση και τι αποτελέσματα μπορούν να επιτευχθούν. 

Χιλιάδες ανορθώσεις μαστού πραγματοποιούνται επιτυχώς κάθε χρόνο.

 

Η χειρουργική διαδικασία

Η ανόρθωση πραγματοποιείται για να σηκώσει πεσμένα ή χαλαρά στήθη ή στήθη τα οποία έχουν χάσει όγκο και ελαστικότητα μετά από εγκυμοσύνη. Μπορεί επίσης να μικρύνει την άλω της θηλής (το σκούρο καφέ δέρμα γύρω από τη θηλή) (Σχεδ.2).

 

 

Σχεδ. 2 

Ο σχεδιασμός γίνεται πριν την εγχείρηση, το περιττό δέρμα αφαιρείται και η θηλή τοποθετείται σε ψηλότερη θέση.

 

Στην εγχείρηση ο χειρουργός κάνει τομές ακολουθώντας το φυσικό περίγραμμα του στήθους και γύρω από την άλω της θηλής. Ράμματα κλείνουν την ουλή κάτω από το στήθος και γύρω από τη θηλή (Σχεδ. 3). Σε ασθενείς με ελάχιστη πτώση, χρησιμοποιείται μια εναλλακτική διαδικασία ώστε να μην αφαιρεθεί πολύ δέρμα. Όταν μαζί με την ανόρθωση πραγματοποιείται ταυτόχρονα και μεγέθυνση στήθους, ο χειρουργός τοποθετεί μια πρόθεση κάτω από τον μαζικό αδένα του στήθους ή τον μυ (μείζωνα θωρακικό).

 

 

Σχεδ. 3

Οι τομές κλείνουν με εσωτερικά ράμματα και αποκαθιστούν το περίγραμμα του στήθους.

 

Σχεδ. 4 

Πρόθεση που χρησιμοποιείται για την μεγέθυνση του στήθους. Οι κάθετες τομές δείχνουν την τοποθεσία της πρόθεσης είτε κάτω από τον μαζικό αδένα του στήθους, είτε κάτω από τον μυ (μείζωνα θωρακικό).

 

 

Η διάρκεια της εγχείρησης είναι περίπου δύο ώρες. 

 

Μετεγχειρητική ανάρρωση

Μετά την εγχείρηση ο πόνος ελέγχεται με φάρμακα και περνάει μετά από 1 έως 2 μέρες το πολύ.

Μέσα στην πρώτη εβδομάδα αφαιρείται το επιδεσμικό υλικό και αντικαθίσταται από ένα μαλακό σουτιέν το οποίο θα πρέπει να φοράτε για 3-4 βδομάδες. Το οίδημα θα υποχωρήσει σε 1-2 βδομάδες. Μετά την εγχείρηση μπορεί προσωρινά να υπάρχει μια υπαισθησία στη θηλή και στο δέρμα του στήθους. Θα αποκατασταθεί όμως πολύ γρήγορα. Τα ράμματα απορροφώνται μέσα σε δύο εβδομάδες μετά την εγχείρηση. Ο απώτερος σκοπός της ανόρθωσης του στήθους είναι πιο στητά και καλλίγραμμα στήθη (Σχεδ. 5)

 

Σχεδ. 5 

Ασθενής μετά την εγχείρηση. Οι ουλές φεύγουν με τον καιρό και γίνονται ανεπαίσθητες.

 

Οι ουλές συνήθως είναι ορατές για ένα χρονικό διάστημα 1-2 μηνών μετά την εγχείρηση και μετά σιγά σιγά γίνονται ανεπαίσθητες.

Την επομένη της εγχείρησης θα πρέπει να έχετε σηκωθεί από το κρεβάτι, ο χειρουργός σας όμως θα σας καθοδηγήσει για τον σωστό τρόπο που θα επανέλθετε στο καθημερινό σας πρόγραμμα. Η απόφαση για το πότε θα επιστρέψετε στη δουλειά και στις καθημερινές ασχολίες σας, εξαρτάται από το πόσο γρήγορα θ’ αναρρώσετε και πως θα αισθάνεστε.

 

Αυτό είναι μια εισαγωγή στην Ανόρθωση Στήθους. Εφ’ όσον σκέφτεστε να υποβληθείτε σε μια πλαστική εγχείρηση, θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα, να συζητήσετε όλα τα θέματα που προαναφέρθηκαν με τον χειρουργό σας και να ζητήσετε οποιαδήποτε άλλη πληροφορία νομίζετε ότι χρειάζεστε.